ETT STYCKE HISTORIA FÖRVÄRVAS

2020-10-22

En historisk fastighet från 1700-talet med fantastisk utsikt mot Djurgården, belägen vid huvudstadens inlopp och dessutom i stort behov av en kärleksfull restaurering. Vem kan motstå något sådant? Inte vi inom Gullringsbo i alla fall. 

undefinedIdag tillträder vi Danvikens Hospital i Nacka kommun. Förvärvet görs av Gullringsbo Egendomar men restaurering, planering, uthyrning och förvaltning kommer att bli ett samarbete mellan flertalet systerbolag i koncernen. 

Fastigheten, som såldes via Kronofogden på en exekutiv auktion, består av en mycket vacker byggnad på cirka 1.600 kvm. Detaljplanen anger hotell, museum, restaurang, samlingslokal och kontor. Vad det blir i slutändan är inte klart ännu, men till en början kommer samtida konst visas här.

 – Vi har ingen färdig plan på hur vi ska utveckla fastigheten men vi ser att det är ett unikt objekt som är värt ett bättre öde. Det är en fantastisk fastighet som kommer passa mycket bra in hos oss när vi gjort nödvändiga investeringar, säger Gullringsbos vd Erika Hellman. 

Hospitalet är uppdelat i tre rektangulära delar – en sal i norr, en i söder och en kyrka däremellan – och är från 1720-talet. Man föreställde sig att Guds ord, som förkunnades i kyrkan, hade en helande effekt kroppsligt, själsligt och andligt. Efter att ha behandlat personer med spetälska användes Hospitalet mer och mer som fattighus. Samtidigt ökade andelen “dårar” successivt. Förutom psykiskt sjuka kunde denna grupp delvis bestå av personer som anklagats och dömts för häxeri eller kätteri. I enstaka fall kunde även politiskt obekväma personer placeras i denna grupp. ”Dårarna” huserade Hospitalet till 1788, då dessa flyttades till en annan byggnad på området.


Danviks hospital lades ned 1915 och verksamheten flyttades i omstöpt form till Danvikshem ett stycke öster ut. Hospitalets lokaler uppläts därefter till museiförråd för Stockholms stad.

 

Läs mer om den spännande historiken på https://sv.wikipedia.org/wiki/Danvikens_hospital